Πάτρα, Συνέλευση Αναρχικών πλατείας Όλγας : Ένα κείμενο για την πλατεία

Η πλατεία Όλγας είναι ένας χώρος ελεύθερης συνεύρεσης και συνειδητή επιλογή μας, να συναθροιζόμαστε εκεί (εκτός και αν μιλάμε με όρους χούντας και απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, σε δημόσιους χώρους).

Είναι ένας χώρος αυτοοργάνωσης, συντροφικότητας και συνδιαμόρφωσης πολλών πραγμάτων. Κάποια από αυτά..

Αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ, του οποίου τα έσοδα πηγαίνουν σε φυλακισμένους, ή διωκόμενους αγωνιστές.

Στην πολυμορφία της πλατείας συμμετέχουν και διάφορες ομάδες, με πολιτικές ζυμώσεις, κοινωνικούς αγώνες, συναυλίες, παιδικές παραστάσεις, ανταλλακτικά παζάρια και συλλογικές κουζίνες.

Η πλατεία Όλγας, άλλωστε, είναι εδώ και πολλές δεκαετίες, τόπος αγώνων και αυτή την ”παράδοση” συνεχίζουμε και εμείς. Αντίθετα, με το όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν οι αρχές της πόλης, διάφορα sites και ένα μεγάλο κομμάτι φασιστοφυλλάδων, βούληση μας είναι μια πλατεία ”καθαρή” τόσο από σκουπίδια, όσο και από τα σκατά που μας πλασάρει ο κρατικός μηχανισμός (εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/150558 κ.τ.λ.). Παράδειγμα, η έμπρακτη αντίδραση μας στο εμπόριο της πρέζας, που βολεύει και υποκινείται, απροκάλυπτα από τους μπάτσους, δίπλα σε παιδάκια που παίζουν αμέριμνα στους χώρους της πλατείας.

Στις μέρες μας, η πλατεία έχει έναν πολύμορφο χαρακτήρα για τον κόσμο που επιλέγει είτε να αράξει, είτε να συμμετέχει πρακτικά σε διαδικασίες, είτε να ενημερωθεί, χωρίς την ευκολία μιας καθοδηγούμενης φυλλάδας ή του ελεγχόμενου διαδικτύου.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ χαρακτήριζε και τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, είτε αυτή ήταν προσωπική, είτε συλλογική, αλλά και τις εκδηλώσεις που γίνονταν στο χώρο της πλατείας, μιας και οι πλατείες είναι και θα παραμείνουν γεμάτες από ανθρώπους, ζωντάνια, έκφραση και συναίσθημα χωρίς αντάλλαγμα.

-Σε μια εποχή που το καθετί είναι εξαγοράσιμο, επιλέγουμε συνειδητά να αράζουμε στα παγκάκια, αντί να συμμετέχουμε στην κουλτούρα της καφετέριας, του lounge και του καθωσπρεπισμού, που θέλει τους ανθρώπους δέσμιους της ψεύτικης ανησυχίας του τύπου-πόσα χρήματα έχω? με παίρνει να πάω εκεί? πόσο κάνει ένα ποτό?”

-Σε μια εποχή που το συναίσθημα ελέγχεται από το facebook και τα συναφή, την τηλεόραση και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, τα κοινωνικά ψευτοπρότυπα, το ντύσιμο ως μέσο αναγνώρισης ”ομοίων”, επιλέγουμε συνειδητά να στεκόμαστε έξω από καλούπια, στερεότυπα και ρόλους. Εκφραζόμαστε, ερωτευόμαστε, νευριάζουμε, μιλάμε, παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας και αυτοοργανωνόμαστε.

Η αυτοοργάνωση? Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε στείρους όρους, εκπροσώπους (κόμματα, media, δήμο, αστυνομία, κεφάλαιο και μικροαστικά-τοπικιστικά κατάλοιπα).

Διαλέξαμε τον συγκεκριμένο χώρο, όπως ανέκαθεν επιλέγονται οι πλατείες από τον κόσμο, για να εκφραστεί ελεύθερα (είτε αυτό σημαίνει μια απλή συζήτηση, είτε την συγκέντρωση και τον αγώνα που ξεκίνησε μέσα από αυτές).

Γι αυτούς τους λόγους προσπαθούν ΜΑΤΑΙΑ να πλήξουν, να καλουπώσουν, να ενοχοποιήσουν το αυτονόητο. Την ελευθερία..

Είτε με την καθημερινή παρακολούθηση-καταστολή.

Είτε με κατάπτυστα δημοσιεύματα, που μερικές φορές προκαλούν άπειρο γέλιο.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/253337

http://thebest.gr/news/index/viewStory/228175  (η αλλιώς νερατζοπόλεμος)

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/235689

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/218386

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/239703

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/245629

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/151175

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/237481

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/229142

http://thebest.gr/news/index/viewStory/129493

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/147082

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/15393

http://thebest.gr/news/index/viewStory/201274

Είτε με το κόψιμο των δέντρων και των παγκακιών, μιας και τα δέντρα είναι άχρηστα στο κέντρο της πόλης που πνίγεται από το καυσαέριο και την υγρασία και τα παγκάκια μπορούν να αντικατασταθούν από τα σύγχρονα καθίσματα στις πλατείες της ”ανάπλασης” (βλ.Ψηλαλώνια) που θυμίζουν κακοφτιαγμένους βωμούς.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/174059

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/184001

Το τι θέλουν να θυσιάσουν εκεί το ξέρουμε όλοι..

Θύματα όμως δεν είμαστε ούτε πρόκειται να γίνουμε!

ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ

Συνέλευση Αναρχικών πλατείας Όλγας

 

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 271 other subscribers