Από τη συνέλευση της ΕΛΜΕ Πάτρας στις 20/8.

Χτες βράδυ , 20/9/13 , στις 7:30 το απόγευμα έγινε συνέλευση της ΕΛΜΕ Αχαίας στο εργατικό κέντρο της Πάτρας.

Πάνω από 700 καθηγητές γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο και το έξω πεζοδρόμιο.

Στο προεδρείο καθόταν :

α) ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ (αυτός που , κατά τα λεγόμενά του , ξεγελάστηκε το Μάη στη συνέλευση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις και ψήφισε παρών στο θέμα της ύπαρξης ή μη των κατάλληλων προυποθέσεων για την κήρυξη της απεργίας)

β) ο εκλεγμένος της ΔΑΚΕ (ο οποίος και ο ίδιος και η γυναίκα του δεν έχουν οργανική θέση , αλλά είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ  και ή θα κάνουν αίτηση για υποχρεωτική μετάταξη ή θα απολυθούν. Συν τοις άλλοις ο γιος του θα πάει στη τρίτη τάξη του τεχνικού λυκείου και η ειδικότητα που ακολουθεί έχει καταργηθεί)

γ) ο εκλεγμένος της ΠΑΣΚΕ ( που έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μην παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις , πότε επικαλούμενος έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας , από το σύνολο των 2.400 καθηγητών της Αχαίας και πότε δεχόμενος τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών από τους 700 παρευρισκόμενους , κατά πώς τον βόλευε)

δ) ο εκλεγμένος των συσπειρώσεων – παρεμβάσεων ( που θεωρούσε ότι τα θέματα προς ψηφοφορία πρέπει να τα αποφασίζει το προεδρείο και όχι η συνέλευση με τις προτάσεις των μελών της.)

Προσπάθησα να μιλήσω πρώτος , για να θέσω την ατζέντα εγώ και όχι οι κομματικοί.

Τελικά πρώτος μίλησε  ενας πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΈ που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ και μετέφερε την πεποίθηση  (;) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιώσει όλους τους διωκόμενους καθηγητές , όταν έρθει στην εξουσία και πρότεινε να αγωνιστούμε για να πέσει αυτή η κυβέρνηση.

Μίλησα τέταρτος και η εισήγησή μου ήταν η παρακάτω:

”Αυτό που βιώνουμε σήμερα , (διαθεσιμότητες , υποχρεωτικές μετατάξεις και αβεβαιότητα για την ύπαρξη ή μη δημόσιου σχολείου) οφείλονται στη λευκή ψήφο των προέδρων στη συνέλευση του Μάη , πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αν οι πρόεδροι δεν παρασύρονταν από τους τακτικισμούς της ΔΑΚΕ της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ , σήμερα η κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να επιτεθεί στη δημόσια εκπαίδευση για να κλείσει δημοσιονομικές τρύπες.

Μιλάμε τώρα για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις αυτών που ”περισσεύουν” τη στιγμή που υπάρχουν ανάμεσά μας καθηγητές που είναι ήδη σε διαθεσιμότητα.

Όταν άλλοι κλάδοι εργαζομένων απεργούσαν οι καθηγητές μάζευαν προσόντα (πιστοποίηση γνώσης Η/Υ , ξένες γλώσσες ). Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι στο σχολείο που ήμουν φέτος οι καθηγητές μαζεύτηκαν ομαδικά και παρακολούθησαν ταχύρυθμα φροντιστήρια αγγλικών για να πάρουν το lower.

Δεν έχετε καταλάβει ότι απολύσεις θα γίνουν από το σωρό , χωρίς ουσιαστικά κριτήρια και αξιολόγηση , αλλά με οριζόντιο τρόπο , ανάλογα με το πόσο ευάλωτο είναι και με τον αριθμό των περικοπών που έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές – εταίρους.

Σας επισημαίνω ότι η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη απόφαση για υποχρεωτικές μετατάξεις  ζητά κινητικότητα όχι από συγκεκριμένα πρόσωπα (νεοδιόριστους , μη έχοντες οργανική θέση κτλ) αλλά από ειδικότητες – κλάδους.

Μας ζητούν να μεταταγούμε σε διευθύνσεις εκπαίδευσης, σε ΙΕΚ και σε δημοτικά σχολεία χωρίς να προσδιορίζεται ονομαστικά ποιος περισσεύει και γιατί.

Όσοι κάνουν αίτηση μετάταξης πρέπει να γνωρίζουν ότι στα δημοτικά δεν θα έχουν οργανικές θέσεις , αλλά θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός προγράμματος ΕΣΠΑ , που έχει χρόνο λήξης το 2015.

Όταν λήξει το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. , τότε προφανώς θα απολυθούν και οι εκπαιδευτικοί που το υποστηρίζουν .

Όσοι πάνε γραφιάδες στι ΙΕΚ και στις διευθύνσεις , ούτε αυτοί θα έχουν οργανικές θέσεις , γιατί τα μεν ΙΕΚ δεν ξέρουμε με ποια μορφή και αν θα υπάρχουν τους επόμενους μήνες , οι δε διευθύνσεις εκπαίδευσης δεν έχουν καταρτήσει οργανογράμματα και άρα δεν μπορούν πουν με βεβαιότητα πόσους υπαλλήλους μπορούν απασχολήσουν.

Αν και ξέρω ότι οι πιο πολλοί από εσάς θα κάνετε  αίτηση για υποχρεωτική μετάταξη , εγώ σας δηλώνω ότι , παρότι δεν έχω , ούτε είχα ποτέ οργανική θέση εδώ και 28 χρόνια που είμαι μόνιμα διορισμένος ΔΕΝ πρόκειται να κάνω αίτηση για μετάταξη όποια κι αν είναι η συνέπεια.

Οι προτάσεις μου για τις δράσεις  που πρέπει να αναλάβουμε από εδώ και μπρός είναι :

1- Κατάληψη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πάτρας από 2/9 επ ‘ αόριστον.

2- Απεργία διαρκείας από τις 11/9.

3- Ενημέρωση των μαθητών για την κατάσταση και κοινό μέτωπο με τους καταληψίες μαθητές.

4- Αποπομπή από το συνδικαλιστικό νας όργανο , των προισταμένων και των σχολικών συμβούλων ,γιατί ασκούν διοίκηση , απολύουν,μετατάσσουν πρώην συναδέλφους τους  και άρα δε είναι εργαζόμενοι αλλά επιστάτες των αφεντικών.

Τέλος θέλω να σας θυμίσω ότι όταν σκότωσαν τον Τεμπονέρα , είχαμε μαζευτεί από τις 8 το πρωί όλοι οι καθηγητές  στο Παράρτημα , για να αποφασίσουμε τη δράση μας και τώρα το παράρτημα δεν είναι πλέον κατάληψη-ανοιχτός κοινωνικός χώρος, αλλά χτισμένο , άδειο και ανύπαρκτο ως χώρος συσπείρωσης και διαμαρτυρίας.”

Μίλησαν άλλοι 20 ομιλητές και κατά τις 11 το βράδυ αρχίζουμε να ψηφίζουμε τις προτάσεις.

Εδώ παρενέβει , η ηγετική φυσιογνωμία των παρεμβάσεων και ζήτησε οι δράσεις να ψηφιστούν με χρονολογική σειρά.

Επεσήμανα την παγίδα της πρότασης αλλά δεν εισακούστηκα από την συνέλευση.

Οι προτάσεις – δράσεις που ψηφίστηκαν είναι οι παρακάτω:

1) Κανένας να μην κάνει αίτηση για μετάταξη.

2) Στις 21/8 διαμαρτυρία στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πάτρας , στις 10 το πρωί.

3)  Κατάληψη της περιφέρειας την Πέμπτη 22/8 και την Παρασκευή 23/8.Την Παρασκευή θα γίνει συνεδρίαση στο χώρο της κατάληψης για να αποφασιστεί΄αν υπάρχει  η δυναμική να γίνει κατάληψη και της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πάτρας.

4) Σύγκληση διαρκούς συνεδρίου από την ΟΛΜΕ.

5) Συνεδρίαση της ΕΛΜΕ την άλλη Πέμπτη 29/8.

Θα μου πείτε που βρίσκεται η παγίδα και σας απαντώ:

Βλέπετε πουθενά καμιά απόφαση της ΕΛΜΕ Πάτρας για απεργία; Είναι διαφορετικό να πάει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ στη συνεδρίαση των προέδρων της ΟΛΜΕ στην Αθήνα και να πει ότι η θέληση των καθηγητών της Αχαίας είναι απεργία διαρκείας και είναι άλλο να πάει και να περιμένει τις ζυμώσεις και τους βυζαντινισμούς του κεντρικού συνδικαλιστικού οργάνου. Οι συνδικαλιστές θέλουν να φανεί ότι η απόφαση για απεργία έχει προταθεί από τους ίδιους ,από την κορυφή και όχι από τη βάση προς την κορυφή για να δικαιολογήσουν το λόγο ύπαρξής τους και την κυρίαρχη θέση τους στις αποφάσεις και στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο δε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σταμούλης στη δευτερολογία του εμφανίστηκε τόσο μαζεμένος και αβέβαιος για τις εξελίξεις που είναι χαρακτηριστική μια αποστροφή του λόγου του ”Δεν ξέρω αν θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις μετάταξης οι συνάδελφοι ή αν θα στήσουμε απεργία” που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση μιας ομάδας καθηγητών που είναι εδώ και ένα μήνα σε διαθεσιμότητα , όσο και τη δικιά μου που του είπα ότι όταν ζητούσε την ψήφο να γίνει πρόεδρος ήξερε τα πάντα ενώ τώρα περιμένει εντολές για το που θα οδηγήσει το κοπάδι.

Σε κάθε περίπτωση , αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα του αγώνα που ξεκινά , είναι το πλήθος αυτών που θα πλαισιώσουν – συμμετάσχουν στις συνελεύσεις , στις πορείες , στην απεργία , στις καταλήψεις.Οι σημερινοί οικογενειάρχες καθηγητές , θα πρέπει να θυμηθούν το επαναστατημένο εαυτό τους όταν ήταν στα πανεπιστήμια και να δράσουν ως εικοσάρηδες , τότε που έβλεπαν με ξεκάθαρο μάτι τον κόσμο και πάλευαν να τον αλλάξουν.

Ο αγώνας πρέπει να δοθεί για να δημιουργηθούν ρήγματα στο καθεστώς της ανθρωποφαγίας και της νεοκαπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Όποιος υπονομεύσει ή καπηλευθεί τους αγώνες που προετοιμάζονται , θα αποκαλύπτεται με το ονοματεπώνυμό του.

Η κατάσταση που ήδη βιώνουμε είναι πολεμική και πρέπει επιτέλους ο καθένας να πάρει την απόφαση με ποιο στρατόπεδο θα ταχθεί.

Τα υπόλοιπα στους δρόμους.

Υ.Γ)  Σημειολογικά , να αναφέρω ότι ο αρχιΔΑΠίτης με τον αρχιΠΑΜΕίτη , κάθονταν δίπλα-δίπλα στη συνέλευση και κουβέντιαζαν επί ένα δίωρο τουλάχιστον μέσα σε χαμόγελα και … ταξικές φιλίες.

5 Comments

  1. Reblogged this on ahairlessape.

  2. Last night, 09/20/13, at 7:30 in the afternoon became Assembly ELME Achaia labor center of Patras.

    Over 700 teachers chock filled the amphitheater and the outside sidewalk.

    The Bureau sat:

    a) The President of ELME (he, in his words, deceived in May at the meeting of OLME to strike within the deliberation on this issue of whether or not the appropriate conditions for declaring the strike)

    b) the elected of DAKE (which he and his wife did not have a post, but is available to the PYSDE and or will make application for a compulsory transfer or be fired . Moreover his son would go to the third grade of high school and technical specialty that follows has repealed)

    c) elect the PASKE (made that lay in his power not picked substantive decisions , when citing lack of absolute majority of the total of 2,400 teachers of Achaia and when accepting the results of votes from the 700 attendees at how suited him)

    d) the elected clusters – interventions (which considered the polls have to decide the Bureau and not meeting the recommendations of its members.)

    tried to speak first, to put the agenda and not too partisan.

    Eventually first spoke a former president of ELME owned SYRIZA and conveyed the belief (;) that SYRIZA will justify all the persecuted professors when you come to power, and proposed to fight to fall this government.

    I talked fourth and my recommendation was the following:

    “What we are experiencing today (availabilities, mandatory transfers and uncertainty about the existence or non-public school) due to the white vote in the meeting of the presidents of May, before national exams.

    If the leaders are not swayed by the DAKE taktikismous of Pasko and SYRIZA, today the government would not dare to attack public education to close budget holes.

    speak now for mandatory transfers and dismissals of those who “abound” when there are among us teachers who are already in stock.

    When other sectors workers striking teachers gathered qualifications (certification knowledge and / or computers, foreign languages). We briefly mention that I was in school year teachers gathered in groups and watched accelerated English language schools to get lower.

    Not you understand that layoffs will make the pile without substantive criteria and evaluation, but with horizontal way, depending on the vulnerability and the number of cuts that have been agreed with the lenders – partners.

    We note that the government in this case was for mandatory transfers calls mobility rather than specific individuals (newly appointed, nots regular position etc) but from disciplines – disciplines.

    We ask to be transferred to addresses education in Vocational and primary schools without excess shall be identified who and why.

    Those applying transfer should be aware that the primary will not have permanent positions, but will serve the needs of an ESPA, set expiration time in 2015.

    Upon completion of the project financed by the EU , Then obviously you will be fired and teachers that support.

    Those go scribes In their IEK and addresses, he would not have permanent positions, because although IEK we do not know what form it will exist in the coming months , and directorates of education have TRAINING charts and thus can not say with certainty how many staff they employ.

    Although I know that most of you will make application for a compulsory transfer, your I declare that, although not I have, nor ever had a post for 28 years I have been permanently appointed NOT going to make a request for transfer whatever the consequence.

    My suggestions for actions we need to take from now on is :

    1 – Occupation of Secondary Education Patras from 2/9 indefinitely.

    2 – Strike lasting from 11/9.

    3 – Update students the situation and common cause with the squatters students.

    4 – Expulsion from the union organ image, the supervisor and school counselors, because performing administrative, fire, transferred former colleagues and therefore are not employees but caretakers bosses.

    Finally I want to remind you that when killed Temponera, we had gathered from 8 in the morning all the teachers in the Annex to decide our action and now the Annex are no longer squat-open social space, but built, empty and nonexistent as space rallying and protest. ”

    talked another 20 speakers and 11 pm we start voting on proposals.

    Here intervened, the leading figure of interventions and called for actions to be voted in chronological order.

    pointed out the pitfall of the proposal but were not heeded by the Assembly.

    proposals – measures passed are as follows:

    1) no one makes a request for transfer.

    2) On 21/8 protest at secondary school Patras, at 10am.

    3) Occupation of the region Thursday, the 22nd / 8 and Friday 23/8.Tin Friday will be meeting at the occupation to apofasisteian there is the potential to become seizure and Secondary Education Patras.

    4) Convening a conference lasting from OLME.

    5) Meeting of the ELME Next Thursday 29/8.

    You tell me which is the trap and your answer:

    see anywhere any decision ELME Patras strike ?’s different to go president ELME the meeting of the presidents of OLME in Athens and say that the willingness of teachers Achaia strike is lasting and is another to go and wait for fermentation and vyzantinismous the central trade union membership. Trade unionists want to show that the decision to strike has been proposed by them, from the top rather than the bottom to justify their raison d’être and its dominant position in the decisions and the final result.
    And the president ELME Stamoulis in his summing appeared so cuddly and uncertain about the developments is a characteristic disgust of his word “I do not know if I should make statements reclassification colleagues or if we will set strike” that caused the violent reaction a group of teachers who are here and one month suspended, and my own I told him that when he requested the vote to become president knew everything and now waits for commands that will lead the flock.

    In any case, what will determine the outcome of the struggle begins, is the number of those who will join – join in assemblies, marches on, to strike, to katalipseis.Oi current householders teachers should remember the rebellious themselves when they were universities and act as early twenties, when they saw a clear eye the world and struggling to change it.

    The struggle must be to create cracks in the regime of cannibalism and neokapitalistikis exploitation.
    Anyone undermine or kapilefthei fights prepared, it is revealed by his name.

    The situation is already experiencing war and everyone must finally make the decision on what camp will come out.
    The rest of the streets.

    PS) notations indicating that the archiDAPitis with archiPAMEiti, sat side by side in the meeting and chatted for a couple of hours at least within class … smiles and friendships.

  3. […] μέσω Από τη συνέλευση της ΕΛΜΕ Πάτρας στις 20/8.. […]

  4. Wish I could read the words for the title, “Game Over” which intrigued me. Is the second comment a translation or comment to your post? At any rate, I wanted to stop by and say hello to you. Paulette

  5. Reblogged this on Dogma and Geopolitics.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 271 other subscribers