Αθήνα , κατεχόμενη πόλη.

Το Σάββατο , στις 19 Γενάρη , κατεβήκαμε στην Αθήνα για την αντιρατσιστική – αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία.

Δεν θέλουμε να αναφερθούμε καθόλου στις εντυπώσεις μας από την συγκέντρωση και την πορεία (η δυσπιστία μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι δεδομένη , ΑΛΛΑ θεωρούμε αναγκαία την συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις αντίστασης και προστασίας της ανθρώπινης υπόστασης).

Αυτό που μας έκανε εντύπωση , από την τελευταία φορά που ήρθαμε Αθήνα (πριν 3 μήνες) , ήταν η εικόνα κατοχής που αντικρίσαμε από αστυνομικές δυνάμεις.

Και την προηγούμενη φορά , τον Οκτώβρη , είδαμε διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται σε ορισμένα σημεία.

Προχθές όμως η κατάσταση είχε ξεφύγει πέρα και πάνω από ο,τιδήποτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Ξεκινήσαμε από την πλατεία στο σύνταγμα να πάμε ως το μέσο της Ιπποκράτους.

Σε κάθε γωνία , σε κάθε τετράγωνο υπήρχε και από μια ομάδα ειδικών δυνάμεων με πλήρη εξάρτηση (ασπίδα,κράνος,επιγονατίδες, όπλα,όλα).

Μετρήσαμε έντεκα (11) σημεία που βρίσκονταν ομάδες 10-12 ματατζήδων και πέντε (5) κλούβες γεμάτες.

Και όλους αυτούς τους είδαμε σε μια διαδρομή όχι μεγαλύτερη από ενάμιση χιλιόμετρο.

Εμείς εδώ που μένουμε δεν έχουμε καμιά επαφή με τέτοιου είδους καθημερινότητα.

Το πολύ πολύ να δούμε κάποιον τροχαίο να γράφει για υπερβολική ταχύτητα (60 χλμ/ώρα) ή κανα μπάτσο χωρίς καπέλο να κάθεται στο καφενείο και να πίνει μπύρες την ώρα της υπηρεσίας του.

Σε όσες πορείες έγιναν στην κοντινή μεγαλούπολη και συμμετείχαμε , ήρθαμε σε επαφή με ματ , ασφυξιογόνα και κρότου λάμψης, αλλά στο σπίτι μας και στην καθημερινότητά μας ποτέ.

Δεν θέλουμε να επεκταθούμε στη σημειολογία ή στην κοινωνιολογική και ψυχολογική ανάλυση της κατάστασης να ζεις και να μένεις  σε έναν τόπο όπου συναντάς ένοπλους βγαίνοντας απ’την πόρτα του σπιτιού σου.

Θέλουμε όμως να ρωτήσουμε όσους από εσάς ζείτε στην πρωτεύουσα :

-Πως παραδοθήκατε έτσι και επιτρέψατε να σας τρομάζουν τόσο βάναυσα οι πολιτικοί που ψηφίζετε και η αστυνομία που πληρώνετε;

-Πώς μπορείτε να βαδίζετε , να ζείτε και να δουλεύετε ανάμεσα σε ένοπλους;

-Πως επιτρέπετε στα παιδιά σας να βγουν από το σπίτι και να πάνε σχολείο , φροντιστήριο ή βόλτα ;

-Πως επιτρέπετε στο εαυτό σας να γίνεστε κάθε ώρα και στιγμή της μέρας έρμαια στις διαθέσεις 25άρηδων ματατζήδων που λειτουργούν με την λογική των συμμοριών;

-Πως δέχεστε να ζείτε σε μια κατεχόμενη πόλη;

Υ.Γ.1) Εμείς φύγαμε μακριά από τον τρόπο ζωής των πόλεων , γιατί τον θεωρούμε αντίθετο με τον φυσιολογικό τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Σκεφτόμαστε σοβαρά να ξαναγυρίσουμε στην πόλη , και ειδικά στην Αθήνα , αποκλειστικά για να αντισταθούμε στις δυνάμεις κατοχής.

Υ.Γ.2) Μπορεί να μας ”χάλασε” η αστυνομοκρατία , αλλά μας ”έφτιαξε” η παρέα απίστευτων τύπων! 😀

Υ.Γ.3) Ένας απλός τρόπος αντίδρασης στην παρουσία ματατζήδων έξω απ’τις πόρτες σας είναι να ποτίζετε τα λουλούδια της βεράντας και αυτούς μαζί , να τινάζετε τραπεζομάντιλα στο δρόμο , να ρίχνετε τις γόπες από τις βεράντες και άλλες πολλές καθημερινές κινήσεις!!!

Advertisements

6 Comments

 1. Reblogged this on ahairlessape.

 2. Η αμόλυντη/αθώα ματιά του μη-κατοίκου! Μου θύμισες το πιο κάτω άρθρο που σου στέλνω και μιλάει για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μιας-τουλάχιστον- κατοίκου.
  http://wp.me/p1of8y-y2

  • Έζησα στην Αθήνα τα τέλη του ’70 και αργότερα τις αρχές του ’90.Έρχομαι κατά καιρούς στην πόλη.Αυτό που είδα τώρα με ξεπέρασε κατά πολύ ! Ο φόβος είναι πλέον η επίσημη πολιτική του κράτους κι αυτό δεν το ανέχομαι.Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα.

   • …και κάπως έτσι ξεκινάει μια πελώρια κουβέντα που λέει μεταξύ άλλων οτι, το πιο “φοβιστικό” είναι- ή μπορεί να γίνει-ο άνθρωπος.

 3. Να συμπληρώσω στα παραπάνω ότι ποτέ δεν έχω φοβηθεί βρισκόμενος στο μπλοκ οποιασδήποτε πορείας αλλα σχεδόν πάντα είμαι στην τσίτα όταν περνάω δίπλα από τον πιτσιρικά που στέκει πάνοπλος με τη στολή του ματατζή με το ύφος “θα σας γαμήσω όλους”…

 4. Reblogged this on ΟΔΥΣΣΕΑΣ.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s